Read in English
Hoe kunnen we ervoor zorgen dat wetenschappers ook gehoord worden? En dat we ons daarbij niet ingraven in gepolariseerde standpunten, maar een genuanceerde discussie voeren waarbij de dilemma's waar beleidsmakers mee te maken hebben worden erkend?
Met het project Raadpleging Onderzoeksfinanciering experimenteert De Jonge Akademie met een collectieve participatieprocedure.
Methode
De Jonge Akademie gaat gebruikmaken van de methode Participatieve Waarde Evaluatie (PWE). Bij PWE worden de deelnemers voor de dilemma's en beperkingen gesteld waarmee ook beleidsmakers te maken hebben, en moeten zij oplossingen voorstellen binnen de gegeven randvoorwaarden. Deze methode is ontwikkeld door een aantal collega-onderzoekers en is met succes toegepast bij grootschalige participatieprocedures over onderwerpen die een stevig maatschappelijk debat oproepen, zoals het opheffen van de coronamaatregelen.
Deze participatieprocedure gaat over financiering van de wetenschap. Iets wat alle wetenschappers in Nederland aangaat. Momenteel wordt er gesproken over eventuele herstructurering van de financiering, wat sterk gepolariseerde reacties uitlokt. Als we alle wetenschappers in Nederland zouden vragen wat hun voorkeur zou zijn op dat gebied - welke inzichten zou dat opleveren? Op basis van al deze stemmen wil De Jonge Akademie een evidence-based, collectief signaal afgeven, dat beleidsmakers helpt een goede beslissing te nemen.
FAQ Raadpleging Onderzoeksfinanciering