Science Buddies voor gevluchte wetenschappers

De Jonge Akademie wil een bemiddelende rol spelen om hoog opgeleide vluchtelingen waar mogelijk een entree te bieden tot Nederlandse universiteiten.

In English

Via de leden van De Jonge Akademie en hun collega's op hun faculteit of instituut werden gevluchte onderzoekers geholpen om bijvoorbeeld deel te nemen aan onderzoeksseminars, toegang te verkrijgen tot online databases op basis van speciale gast­overeenkomsten en geadviseerd worden hoe zij aan een studiebeurs of onderzoeksbaan kunnen komen. De Jonge Akademie is geïnspireerd door het werk van organisaties en programma’s zoals Scholars at Risk en het UAF en hoopt daaraan via dit initiatief een bijdrage te kunnen leveren.

Vervolg

Er zijn sinds de start van het project in mei 2016 al meer dan 20 matches geweest en in het voorjaar van 2017 is een bijeenkomst georganiseerd met lezingen voor en door gevluchte wetenschappers, een workshop over het wetenschappelijke systeem in Nederland en met ruimte om te netwerken. Inmiddels is het project Science Buddies afgerond. De Jonge Akademie draagt nu bij aan het NWO Hestia programma – Impuls voor Vluchtelingen in de Wetenschap, de NWO-pilot die voortvloeit uit de samenwerking tussen De Jonge Akademie, NWO, KNAW en UAF naar aanleiding van Science Buddies. De Jonge Akademie en KNAW zijn betrokken bij de organisatie van de informatiebijeenkomst en de uitreiking van de beurzen. Ook zijn leden van De Jonge Akademie betrokken bij de evaluatie van de NWO-pilot.

Van Aleppo naar TU Delft

Malek Rabah (37) ontvluchtte Syrië in 2014 met zijn vrouw en twee kleine kinderen. Het jongetje spreekt inmiddels al beter Nederlands dan zijn vader, die overigens ook flinke vooruitgang maakt.       

Na een bachelor electrical en electromagnetical engineering aan de universiteit van Aleppo startte Malek zijn eigen bedrijf op gebied van duurzame energie en werkte hij als onderaannemer voor verschillende grotere firma’s. De burgeroorlog maakte een einde aan het leven zoals hij dat kende. Na een rondgang langs verschillende opvangcentra woont hij sinds 2015 in Delft. In Dronten wees de COA casemanager, die hij regelmatig als tolk behulpzaam was, hem op het aanbod van De Jonge Akademie om hoog opgeleide vluchtelingen, waaronder wetenschappers, via hun netwerk te helpen aan mogelijk nuttige contacten en faciliteiten.

Gelinkt

Via voorzitter Rianne Letschert werd Malek Rabah gelinkt aan techniekfilosoof Behnam Taebi, die zich aan TU Delft bezighoudt met ethiek van (kern)energievoorziening. Taebi, toen nieuw lid van De Jonge Akademie, maakte hem wegwijs in het Nederlandse hoger onderwijssysteem en wees hem op een mogelijk interessante studierichting en de beste routing voor toelating. ‘We hebben elkaar maar twee keer gesproken, maar het heeft me een jaar wachten gescheeld!’ Met steun van het UAF start Malek na de zomer met een master sustainable energy technology aan de TU Delft. ‘Behnam heeft me met tal van praktische zaken geholpen. Ik ben blij dat ik een universitaire studie op mijn vakgebied kan oppakken en zo echt een nieuwe start kan maken voor mezelf en mijn gezin. Studie en/of werk zijn voor migranten van groot belang voor een vloeiende en snellere integratie in de Nederlandse samenleving. Het initiatief van De Jonge Akademie moet daarom bij een veel groter aantal academisch geschoolde vluchtelingen bekendheid krijgen.’ 

Images

Afgeronde projecten

Contactgegevens 

De Jonge Akademie
Postbus 19121
1000 GC Amsterdam
Telefoon: 020 551 0867
E-mail: 
dja@knaw.nl

Ga naar contact

Over

De Jonge Akademie is een dynamisch en innovatief platform van onderzoekers uit verschillende disciplines met visie op wetenschap en wetenschapsbeleid.

Meer over De Jonge Akademie  > 

 

Cookie settings