Reactie De Jonge Akademie op UNL-richtlijn protesten universiteiten

June 13, 2024

In mei 2024 hebben de Universiteiten van Nederland (UNL) en de Vereniging Hogescholen (VH) een richtlijn voor protesten aan universiteiten en hogescholen gepubliceerd.

In deze richtlijn geeft UNL een aantal uitgangspunten om te gebruiken bij protesten. De Jonge Akademie maakt zich zorgen over de effecten van deze richtlijn. Hoewel daarin staat dat universiteiten het recht op betoging "van harte ondersteunen", creëert de richtlijn een chilling effect voor betogers. Bovendien ondermijnen de instellingen hiermee de geest van universiteiten: een vrijplaats voor discussie en debat. Universiteiten hebben een fundamentele verantwoordelijkheid om de vrijheid van meningsuiting, vereniging, vergadering en betoging te beschermen.


Wij roepen UNL op om deze richtlijn te herzien en vragen universiteitsbesturen om een kader te ontwikkelen dat de rechten van betogers beschermt en open, pluralistische dialoog bevordert. Een dergelijk kader moet:

  1. Duidelijk stellen dat het de rol van universiteiten is om het recht op demonstratie te beschermen
  2. Erkennen dat universiteiten plaatsen voor discussie en debat zijn
  3. Een proactieve aanpak vastleggen voor het faciliteren van de dialoog binnen de universitaire gemeenschap over complexe en omstreden onderwerpen

Lees hier de volledige reactie van De Jonge Akademie.

Images

Contactgegevens 

De Jonge Akademie
Postbus 19121
1000 GC Amsterdam
Telefoon: 020 551 0867
E-mail: 
dja@knaw.nl

Ga naar contact

Over

De Jonge Akademie is een dynamisch en innovatief platform van onderzoekers uit verschillende disciplines met visie op wetenschap en wetenschapsbeleid.

Meer over De Jonge Akademie  > 

 

Cookie settings