Marie-José van Tol winnaar AcademieKus 2024

February 15, 2024

Voorzitter van De Jonge Akademie Marie-José van Tol en Kees Storm (Technische Universiteit Eindhoven) zijn de winnaars van de AcademieKus 2024, die jaarlijks wordt uitgereikt door de AOb. De jury was erg onder de indruk van hun inzet voor het thema Iedereen professor, oftewel gelijke rechten en minder hiërarchie binnen de academische wereld.

Engelse versie volgt z.s.m.

De AcademieKus gaat elk jaar naar iemand uit de academische wereld die zich moedig heeft ingezet. Voor Iedereen professor! koos de jury dit jaar voor maar liefst twee winnaars. De jury wil laten zien dat voor een verandering in het systeem samenwerking nodig is over instituten en faculteiten heen. Volgens de AOb vergt het veel werk om doelen te bereiken en als een team samenwerken is daarom essentieel. Vandaar ook dat er maar liefst twee winnaars zijn, want zoals de jury zei: “het is een teamprestatie”.

Beeld: De AOb
Beeld: De Algemene Onderwijsbond

Over Van Tol schrijft de AOb: “In haar rol als voorzitter bij De Jonge Akademie heeft ze zich onvermoeibaar ingespannen om het thema Iedereen professor! op de agenda te krijgen. Ze maakte de campagne in heel Nederland bekend, hield het op de agenda en toonde de kracht aan van startende en middencarrière-onderzoekers.”

Storm, hoogleraar en decaan aan de Technische Universiteit, zette zich hier ook voor in. “Hij maakte ‘Iedereen professor’ onderdeel van zijn inaugurele rede en riep -volgens de jury- sindsdien collega’s op om het belang te zien van minder hiërarchie”, aldus AOb.

Blijven agenderen

Van Tol draagt de prijs graag op aan iedereen die zich tot nu toe heeft ingezet. Door het onderwerp te blijven agenderen, te pleiten voor wetsverandering waardoor universitair docenten, -hoofddocenten en hoogleraren het promotierecht mogen hebben, door columns te schrijven, en door vragen te stellen aan de colleges van besturen vanuit de universiteitsraden. Ook bedankt Van Tol alle internationale wetenschappers die onder de aandacht brengen wat er in het Nederlandse systeem beter kan, waaronder de uitbreiding van de rechten rondom promoties.

Derde genomineerde Evgenia Salta heeft een eervolle vermelding gekregen voor haar inzet bij het Nederlands Herseninstituut voor een meer inclusieve en diverse omgeving.

Lees meer over Iedereen professor!.

Images

Contactgegevens 

De Jonge Akademie
Postbus 19121
1000 GC Amsterdam
Telefoon: 020 551 0867
E-mail: 
dja@knaw.nl

Ga naar contact

Over

De Jonge Akademie is een dynamisch en innovatief platform van onderzoekers uit verschillende disciplines met visie op wetenschap en wetenschapsbeleid.

Meer over De Jonge Akademie  > 

 

Cookie settings