Pieter Coppens

Pieter Coppens houdt zich in brede zin bezig met islamitische intellectuele geschiedenis, met de geschiedenis van Koranuitleg als lens. Daarvoor werkt hij voornamelijk met bronnen in het klassiek Arabisch.

In English

Moslims hebben de afgelopen 14 eeuwen veelvuldig grote commentaren geschreven op de Koran, en doen dat vandaag de dag nog steeds. Uit deze commentaren kunnen we veel leren over hoe moslims een verbinding zochten en zoeken tussen hun concrete leefwereld en hun meest heilige tekst, en zo hun specifieke “interpretive communities” vormgaven met hun eigen autoriteitsstructuren. Dit is een rijke bron voor intellectuele geschiedenis, maar door de grote omvang van het corpus wordt het nog te weinig gebruikt. Coppens experimenteert met Digital Humanities-methodes om het omvangrijke corpus beter behapbaar te maken. Bij De Jonge Akademie hoopt Coppens meer ruimte te maken binnen de wetenschap voor ‘slow science’ en interdisciplinaire serendipiteit.

Onderzoek/publicaties 

Titels

Dr.

 

Voorletters

P.

 

Hoofdfunctie

Universitair hoofddocent Vrije Universiteit Amsterdam

 

Vakgebieden

Islamitische intellectuele geschiedenis 

 

Lid sinds

01-04-2023 

 

Verbonden aan

Vrije Universiteit Amsterdam, Faculteit Religie en Theologie, Texts & Traditions

 

Contact

 
 

Video

Pieter Coppens - De Jonge Akademie

Images

Contactgegevens 

De Jonge Akademie
Postbus 19121
1000 GC Amsterdam
Telefoon: 020 551 0867
E-mail: 
dja@knaw.nl

Ga naar contact

Over

De Jonge Akademie is een dynamisch en innovatief platform van onderzoekers uit verschillende disciplines met visie op wetenschap en wetenschapsbeleid.

Meer over De Jonge Akademie  > 

 

Cookie settings