De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Pagina-navigatie:

Stripboek 'De scarabee en de geheimzinnge ziekte'

De scarabee en de geheimzinnige ziekte is een spannend stripboek en lesprogramma voor groep 7 en 8. Het brengt kinderen in aanraking met diversiteit in de wetenschap en draagt spelenderwijs bij aan vaardigheden als begrijpend lezen en onderzoekend leren. Bestel nu het gratis pakket voor jouw school!

inzoomer1.jpg

Deze strip is gemaakt door De Jonge Akademie samen met striptekenaar Eva Hilhorst. In het stripverhaal proberen kinderen (als wetenschappers) te onderzoeken hoe het kan dat enkelen van hen ziek geworden zijn, nadat ze een mummie van dichtbij hebben gezien.

Diversiteit

Wetenschap roept bij sommige mensen een beeld op van een witte man in een labjas, terwijl wetenschap juist heel divers is en wetenschappers zijn dat ook. Sterker nog, de meeste wetenschappers dragen helemaal geen labjas. Het zijn bovendien vrouwen én mannen, met verschillende etniciteiten en ze werken in alle mogelijke vakgebieden: van archeologie, tot zoölogie. De scarabee en de geheimzinnige ziekte brengt kinderen in aanraking met de verschillende gezichten van de wetenschap.

Lespakket voor basisscholen

Bij het stripboek heeft de Scholierenacademie van de Rijksuniversiteit Groningen in samenwerking met De Jonge Akademie een lespakket van 12 opdrachtkaarten ontwikkeld gericht op leerlingen van groep 7-8.
De opdrachtkaarten zijn zo opgebouwd dat de woordenschat van de leerlingen wordt verrijkt, ze worden gestimuleerd om zelf na te denken en onderzoek te doen. Het lespakket kan voor verschillende vakken worden ingezet.
 
Er wordt aandacht besteed aan onder andere:

  • digitale vaardigheden
  • de betrouwbaarheid van bronnen beoordelen
  • strategieën om de betekenis van woorden te achterhalen
  • onderzoekend leren

Gratis bestellen

De eerste ronde van bestellingen is op 26 oktober verzonden, heeft u daarna of wilt u nu nog een pakket bestellen dan is het afhankelijk van de resterende voorraad. Het zal helaas een enige tijd duren voordat deze pakketten verzonden zullen worden, wij hopen deze voor de kerst te kunnen versturen. 

Basisscholen in Nederland kunnen gratis een lespakket bestellen.
Per school kan één pakket besteld worden, dat meerdere keren kan worden gebruikt. Het is niet mogelijk om een aangepast pakket te bestellen. 

Een pakket bestaat uit:

  • 30 stripboeken
  • 1 lespakket: handleiding voor de leerkracht, een infokaart, twaalf opdrachtkaarten en een eindopdracht voor leerlingen


icon_banner_bestellen_bruin

Vragen

Voor meer informatie over de wetenschappelijke thema’s die aan bod komen in het stripboek kunt u contact opnemen met een Wetenschapsknooppunt: https://www.wetenschapsknooppunten.nl/.

Kruimelpad:
  1. Home
  2. Projecten
  3. Projecten

Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken