De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Wetenschap en maatschappij

De Jonge Akademie is bijzonder actief op het gebied van wetenschapscommunicatie. Leden dragen regelmatig bij aan publicaties in de landelijke pers en aan radio- en televisieprogramma’s. Ze organiseren onderwijsprojecten en nemen deel aan publieksevenementen.

Copyright Zwaar WaterDe Jonge Akademie vindt het ook erg belangrijk dat scholieren op de basisschool en voortgezet onderwijs - van vmbo tot vwo - actief ervaren wat wetenschap is en wat wetenschappers eigenlijk doen.

De Jongste Akademie

De Jonge Akademie ontwikkelde in 2007 een website en onderzoeksgame, waarin leerlingen in de leeftijd van 10 tot 14 jaar het in groepjes tegen elkaar konden opnemen.

De Jonge Akademie on Wheels

Een groot project van 2008 - 2012 was De Jonge Akademie on Wheels waarbij een bus vol jonge topwetenschappers een dag lang onderzoekworkshops deed met leerlingen van middelbare scholen.

Expeditie Moendoes

Expeditie Moendoes is een spel waarbij leerlingen spelenderwijs kennis maken met het doen van wetenschappelijk onderzoek. Het spel laat zien dat het in de wetenschap niet gaat om ‘heel veel weten’, maar juist om nieuwsgierigheid, creativiteit en logisch redeneren.

Tussen onderzoek en samenleving. Aanbevelingen voor optimale wetenschapscommunicatie

De Jonge Akademie schetst in dit advies de rol van verschillende partijen in wetenschapscommunicatie  en –educatie, benoemt knelpunten en doet aanbevelingen voor verbetering.

Kennis op straat

Leden van De Jonge Akademie en andere onderzoekers verzorgen korte publiekslezingen die niet alleen een inhoudelijk thema willen overbrengen maar ook de onderzoekende houding die aan wetenschap eigen is: de verwondering tastbaar maken. De lezingen zijn aan te vragen door bijv. scholen, bejaardentehuizen, science-cafés, vrijwilligersorganisaties etc. Er is een speciale website met het aanbod van lezingen.

Beeld en geluid

Filmportretten op de website van De Jonge Akademie geven een beeld van het gevarieerde onderzoek van de leden van De Jonge Akademie. Ook verschillende mediaoptredens van leden kunnen hier worden teruggekeken of -geluisterd.

Kruimelpad:
  1. Home
  2. Organisatie
  3. Tracés

Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken