De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Pieter Roelfsema

Titels
Prof. dr.
Voorletters
P.R.
Hoofdfunctie
Directeur Nederlands Herseninstituut KNAW/hoogleraar VU/werkgroepleider
Vakgebieden
Neurologie, keel- neus- en oorheelkunde, oogheelkunde
Leeropdracht
Cognitieve neurofysiologie
Lid sinds
16-03-2005
Lid tot
01-04-2010
Verbonden aan
Nederlands Herseninstituut
Meibergdreef 47
1105 BA   Amsterdam Zuidoost
tel.   020 566 4587
p.roelfsema@nin.knaw.nl
Persoonlijke website Onderzoek/publicaties

De onderzoeksfocus van Pieter Roelfsema ligt bij de wisselwerking tussen hersengebieden tijdens denkprocessen. Hij onderzoekt hoe de hersenschors visuele objecten creeert uit de beeldelementen die worden geregistreerd door het oog. Een belangrijk toepassingsgebied van kennis over wisselwerking tussen hersengebieden ligt bij de deep-brain stimulation, waar met een pacemaker de hersenactiviteit van patiënten met neurologische en psychiatrische ziektebeelden wordt beïnvloed.

Roelfsema is sinds 2007 directeur van het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen, een instituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. In 2005 werd hij benoemd als bijzonder hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. In 2012 is hij benoemd tot bijzonder hoogleraar Cognitive neuroscience of brain stimulation aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA). Roelfsema is elected member van de International Neuropsychological Society. Hij ontving in 2008 een VICI-subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. Roelfsema heeft gepubliceerd in (vak)tijdschriften als Nature, Science, Nature Neuroscience en Neuron.

Roelfsema, Prof. dr. P.R. (Pieter)
  • Neuroscience, vision, cognition, visual attention, figure-ground segregation, visual cortex, neural networks, neuropharmacology

Beeld en geluid

Columns

Nieuws

Kruimelpad:
  1. Home
  2. Leden
  3. Alumni

Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken