De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

An Englishman in New York. Raf De Bont op Sciencepalooza

23 oktober 2015

Wetenschappers met een buitenlandse achtergrond en Nederlandse wetenschappers in het buitenland kunnen als beste beschrijven hoe het is om in Nederland onderzoek te doen in vergelijking tot andere landen. Waarin is Nederland bijzonder en waar loop je zoal tegenaan? Wat zijn de voordelen van het Nederlandse wetenschapssysteem en wat is in andere landen beter?

Hierbij lees je een persoonlijke column over ervaringen en overwegingen over de grenzen heen. Het is de derde in een serie en de leden van De Jonge Akademie geven de aftrap.

Raf De Bont:

In zijn jaren-80-hit Englishman in New York zingt Sting (onder meer) over cultuurverschillen binnen een groter taalgebied. Als Belg werkend aan een Nederlandse universiteit zijn die verschillen me niet onbekend.

Zolang ik aan de Universiteit van Leuven als historicus werkte, beschouwde ik de grens met Nederland als triviaal. De contacten met de noorderburen leken talrijk, de publicatiecultuur gelijklopend, de onderzoeksinteresses vergelijkbaar. Zoals verschillende van mijn collega’s gaf ik mijn proefschrift uit bij een Nederlandse uitgever. In mijn ogen bestond er een grensoverschrijdende onderzoeksgemeenschap. Hooguit werd vanuit het zuiden een beetje lacherig gedaan over de noordelijke gewoonte om op conferenties karnemelk en kroketten te serveren. I don’t drink coffee, I take tea my dear.

Lees verder op sciencepalooza.nl

Kruimelpad:
  1. Home
  2. Columns

Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken