De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Zin en onzin over de omgang met terroristische aanslagen en dreiging. Tegen het theater van de angst.

24 april 2012

Terroristen zijn er onder meer op uit angst te zaaien, met hun boodschap een achterban te mobiliseren, en propaganda voor hun gedachtengoed uit te dragen. Dat zien we op dit moment gebeuren in de rechtszaak tegen de Anders Breivik in Noorwegen. Op 23 mei a.s. van 20.00 -21.30 uur vindt er in Spui 25 een 'Zin en Onzin' lezing plaats over de omgang met terroristische aanslagen en dreiging.

In deze editie van ‘Zin en Onzin over’ staan Elke Geraerts en Beatrice de Graaf stil bij het aspect van de veerkracht in de samenleving om een terroristische dreiging of aanslag te kunnen verwerken. Want dat aanslagen nooit volledig tegen te houden zijn, dat staat helaas buiten kijf.

Geruchtmakende geweldsincidenten

Hoe gaan we om met geruchtmakende geweldsincidenten van terroristische, of schijnbaar terroristische aard? Denk aan de ophef over de ‘Damschreeuwer’, of over de man die een waxinelichtjeshouder naar de Gouden Koets smeet. Zonder dat er iets ontplofte, was er al sprake van grote maatschappelijke onrust. Maar ook nadat er echt een verschrikkelijke aanslag heeft plaatsgevonden, zoals in 2010 in Alphen aan den Rijn is het niet eenvoudig om met onrust en spanning in een (lokale) samenleving om te gaan.

Beatrice de Graaf  en Elke Geraerts staan stil bij de vragen als: Wanneer is de samenleving bang voor terrorisme; Voor welke soorten terrorisme wel, voor welke niet? Die vragen belichten ze vanuit een historisch, politiek-wetenschappelijk perspectief. Vervolgens komen de meer sociaal-psychologische aspecten van angst aan bod. Is angst voor terrorisme goed of slecht? Wat doet angst met een samenleving? Welke collectieve manieren om met onrust en stress om te gaan (coping mechanismen) zijn er in een bepaald land of cultuur? Zijn we in Nederland goed in staat om met dit soort terroristische dreigingen om te gaan, en zijn de vaderlandse coping mechanismen vergelijkbaar met die in het buitenland? Denk bijvoorbeeld aan de verschillende reacties in het Verenigd Koninkrijk in 2005 na de aanslagen in Londen en in Noorwegen na de aanslagen en het proces rond Breivik (2011-2012). Is het überhaupt mogelijk of nodig om aan die ‘coping mechanismen’ vorm te geven? En hoe zouden ze er dan moeten uitzien?

Elke Geraerts is klinisch psychologe aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en Beatrice de Graaf is historicus en terrorisme-onderzoeker aan de Universiteit Leiden. Beide onderzoekers zijn lid van De Jonge Akademie (DJA), zelfstandig onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Adres: SPUI25, Spui 25-27, 1012 WX Amsterdam Toegang gratis.

Zie ook volledige programma van Spui 25

Kruimelpad:
  1. Home
  2. Actueel
  3. Nieuws

Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken