De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Raf de Bont en Gijsje Koenderink ontvangen prestigieuze Vici-beurs

26 februari 2019

Raf de Bont, lid van De Jonge Akademie, en Gijsje Koenderink, alumnus, ontvangen ieder 1,5 miljoen euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Met deze Vici-beurs kunnen ze de komende vijf jaar een vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep opbouwen. Vici is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland en is gericht op gevorderde onderzoekers.

Zie ook: Website NWO

Dierenbewegingen

Raf de Bont, universitair docent aan de Universiteit Maastricht, krijgt een Vici voor onderzoek naar dierenbewegingen.

In de twintigste eeuw veranderde de manier waarop wilde dieren zich over de wereld verplaatsten radicaal. Denk aan invasies van ‘exoten’, herintroducties van bedreigde soorten, verstoring van migratieroutes en grootschalige handel in zoo-dieren. ‘Moving Animals’ analyseert hoe mensen deze bewegingen hebben bestudeerd, weergegeven en gestuurd.

Hoe levende cellen omgaan met stress

Gijsje Koenderink, wetenschappelijk groepsleider bij AMOLF en bijzonder hoogleraar aan de Vrije Universiteit, gaat met het geld onderzoeken hoe levende cellen omgaan met stress.

Levende cellen kunnen vervormingen weerstaan maar zijn tegelijk in staat zichzelf actief te vervormen. De onderzoekers zullen biomimetische eiwitnetwerken ontwikkelen die dit unieke materiaalgedrag nabootsen met als doel om de rol van mechanica in biologische processen te begrijpen en daarnaast inspiratie op te doen voor slimme materialen.

Statistieken

Van de 239 aanvragen zijn er 88 (37%) door vrouwen en 151 (63%) door mannen ingediend. In totaal kregen 11 vrouwelijke kandidaten en 21 mannelijke kandidaten een beurs toegekend. De honoreringspercentages zijn hiermee respectievelijk 13 en 14 procent.

Vernieuwingsimpuls: over de Vici

De Vici-financiering is bestemd voor zeer ervaren onderzoekers die hebben aangetoond met succes een eigen vernieuwende onderzoekslijn tot ontwikkeling te kunnen brengen en die als coach voor jonge onderzoekers kunnen fungeren. Vici biedt de onderzoeker de gelegenheid een eigen onderzoeksgroep op te bouwen, vaak vooruitlopend op een structurele hoogleraarspositie. De Vici-financiering is een van de drie financieringsvormen van de Vernieuwingsimpuls. De andere twee instrumenten zijn de Veni-financiering (voor pas gepromoveerden, tot 3 jaar na promotie) en de Vidi-financiering (voor ervaren postdocs, tot 8 jaar na promotie).


Kruimelpad:
  1. Home
  2. Actueel
  3. Nieuws

Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken