De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Unieke samenwerking tussen fysicus en kunstenaar: Eye meets I

2 november 2009

Fysicus Raymond van Ee werkte samen met een Amerikaanse kunstenaar aan een optische spiegel die de blik van elk oog gelijktijdig naar die van het andere oog stuurt.

Stel je voor: je kijkt met je ene oog recht in het andere, en vice versa. Terwijl je jezelf zo aanstaart, laten je hersenen je ogen tot een geheel versmelten - en met dat ene eigen oog kijk je jezelf constant aan. Het apparaat waarmee dit mogelijk is, de Ellipsoidal Introspective Optic (EIO), is vrijdagmiddag 23 oktober in het Trippenhuis van de KNAW gepresenteerd. De EIO is een optische spiegel die de blik van elk oog gelijktijdig naar die van het andere oog stuurt. 

Productie van de EIO

De EIO is een project van de Amerikaanse kunstenaar Bradley Pitts, die eraan werkte tijdens zijn verblijf aan de Rijksakademie in Amsterdam. Hij maakte het instrument in samenwerking met fysicus Raymond van Ee. Op basis van MRI-scans van het hoofd van de kunstenaar werd nauwkeurig vastgesteld waar bij elk van de ogen het middelpunt van de rotatie ligt. Met deze data werd eerst een computermodel van de EIO vervaardigd. Vervolgens sneed TNO de ruwe vorm uit een blok puur aluminium en werd het asymmetrische oppervlak ervan bij gemaakt met behulp van een computergestuurd instrument met een diamanten punt, tijdens een proces dat ononderbroken zo'n tweehonderd uur duurde.

Me, myself and I/eye

De makers van de EIO gingen in gesprek met onderzoekers en kunstenaars over de implicaties en mogelijkheden van het apparaat. Het roept interessante vragen op over visie, observatie, introspectie en meditatie en natuurlijk over 'het zelf'.

Creatief brein: Bradley Pitts

Tijdens zijn studie voor ruimtevaartingenieur aan het MIT in Cambridge (VS) begon Bradley Pitts (1978) als kunstenaar te werken, kunst combinerend met wetenschap om zo, de fysica voorbij, uit te komen bij de metafysica. Voor hem is kunst een manier om zijn menselijke staat te onderzoeken, met gebruik van zowel technische als persoonlijke middelen.
De verschillende wetenschappers met wie de kunstenaar werkt, verwoorden de diverse gedachten en standpunten die in zijn hoofd met elkaar wedijveren. Met dit project streeft hij ernaar om wetenschap en technologie weer een plaats te geven waar ze van dienst kunnen zijn bij subjectief, filosofisch onderzoek.

Wetenschappelijke blik: Raymond van Ee

Raymond van Ee (1965), lid van De Jonge Akademie en universitair hoofddocent bij de afdeling Fysica van de mens aan de Universiteit Utrecht, staat te popelen om het effect te onderzoeken dat het kijken in de spiegel op iemands brein heeft. Hij zegt: "De fenomenologie van de waarneming met de spiegel is uniek in de geschiedenis. Nog nooit heeft iemand naar zijn eigen onafwendbare oog gekeken. Ik wil met behulp van de spiegel onderzoeken hoe het waargenomen beeld bewust te beïnvloeden is. Het moet nog blijken of het zelfonderzoekende grote oog eruitziet als een driedimensionaal object en of de wilskracht invloed heeft op de waargenomen richting, afstand en misschien zelfs op hoe indringend die blik is."

EIO en Eye meets I zijn mede mogelijk gemaakt door Rijksakademie van beeldende kunsten, KNAW, De Jonge Akademie, Helmholtz Instituut UU, NWO, Fonds BKVB, Amsterdams Fonds voor de Kunst, TNO

Meer informatie

Rijksakademie

In november 2009 verscheen een artikel over dit project in Science', 'Cyclops Mirror' (alleen te bekijken met een Science abonnement)

Kruimelpad:
  1. Home
  2. Actueel
  3. Nieuws

Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken