De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Overzicht vindplaatsen video's en podcasts over wetenschap in Nederland en daarbuiten

2 augustus 2010

Naast de Science Spot van De Jonge Akademie zijn er zowel nationaal als internationaal veel goede locaties te vinden voor filmpjes en podcasts over wetenschappelijk onderzoek. Hierbij een overzicht.

Internationaal

Internationaal zijn filmpjes en lezingen over wetenschap te vinden bij:

TED
TED is een nonprofit organisatie die zich richt op "Ideas Worth Spreading". Het is opgezet in 1984 als een conferentie om drie werelden bijelkaar te brengen: technologie, entertainment en design. Sindsdien is het veel breder geworden en is er ook veel aanbod op wetenschappelijk gebied. Belangrijk zijn de conferenties:  TED Conference in Long Beach/Palm Springs elk voorjaar en TEDGlobal conference in Oxford UK elke zomer. Deze conferenties brengen de meest fascinerende denkers en doeners van de wereld bijeen en dagen hen uit om de lezing van hun leven te geven in 18 minuten.  Meer dan 700 TEDtalks zijn nu beschikbaar. 

MIT World
MIT World is vrij toegankelijke site met video's van belangrijke bijeenkomsten bij MIT. Er zijn rond de 700 video's beschikbaar. 

The Naked Scientist
The Naked Scientists Online science radio show and science podcast is een BBC science radio programma. Er worden streamed audio en podcast technology gebruikt om iedereen te kunnen laten luisteren naar wetenschap en technologie, waaronder ontdekkingen en doorbraken. Bij The Naked Scientists science podcasts zijn interviews te horen met bekende wetenschappers met een wereldwijde reputatie. 

The Edge
Natuurlijk mag ook The Edge niet ontbreken met discussies over wetenschappelijke en maatschappelijke onderwerpen, zoals The new science of morality. The Edge: To arrive at the edge of the worlds knowledge, seek out the most complex and sophisticated minds,  put them in a room together and have them to ask each other the questions they are asking themselves.

Science
Science's weekly podcast takes you on a tour of some interesting stories in the journal and on its sister sites. Ook heeft Science daarnaast diverse wetenschappelijke video's en webinars beschikbaar.

Nature
Iedere week publiceert Nature een nieuwe podcast.  Hiernaast is er een online video streaming archive. Voor geselecteerde artikelen presenteert Nature streaming videos van interviews met wetenschappers. 

Nationaal

In Nederland zijn video's over wetenschap te vinden bij:  

Wetenschap24
W24.nl is een nieuw opvallend, populair wetenschappelijk multimediaal initiatief van science center NEMO en Kennislink, NPO, Teleac en VPRO. W24.nl is bedoeld voor mensen die continu op de hoogte willen blijven van wat er speelt in hun leefomgeving. Mensen die zich niet met een kluitje in het riet laten sturen. Die de feiten willen leren kennen en een gezonde discussie niet uit de weg gaan. Die diep willen graven waar nodig, maar die ook verzot zijn op nieuws en nieuwtjes.

Er zijn meer dan 1000 video's te vinden rondom verschillende the kanalen (Mens & Gedrag, Natuur & Leven, Techniek & Gadgets, Heelal & reizen, Samenleving & Geld, Aarde & Klimaat, Cultuur & Rituelen, Raar, Alledaags, Toekomst en Verleden.  

Fastfacts
Fastfacts.nl is een toegankelijk en betrouwbaar videoplatform over actuele wetenschap. In een steeds complexere wereld is kennis van wetenschappelijk onderzoek onontbeerlijk: de wetenschap van vandaag is medebepalend voor toekomstige ontwikkelingen. Fast Facts zorgt voor een beter begrip van de wereld om ons heen, nuanceert het publieke debat en versterkt het maatschappelijk draagvlak voor (publieke bestedingen aan) wetenschappelijk onderzoek.

Fastfacts.nl biedt korte heldere video's over actuele ontwikkelingen in de wetenschap. De video's worden onder Creative Commons licentie gepubliceerd. De video's mogen door derden worden gedeeld en gepubliceerd middels de links en embed-codes die bij de video's gepubliceerd staan. Met een Fast Facts video neem je kennis van iets waarvan je geen idee had dat het bestond, begrijp je hoe je dat kunt onderzoeken, zodat je na kunt denken over wat dat voor de toekomst kan betekenen.

Universiteiten
Bij de Universiteit Groningen zijn filmpjes over onderzoek aan de RUG te vinden. Ook zijn filmpjes te zien van individuele onderzoekers die vertellen over hun vakgebied. TU Delft heeft bijvoorbeeld een eigen YouTube kanaal met filmpjes over onderzoek. 

Bètafactor
Diverse wetenschappelijke video's op het gebied van bètawetenschappen. Bètafactor is een internet- en bibliotheekbronnen op bètagebied, waar iedereen aan bij kan dragen.  

Tedtalks (Nederlandse versie)

 

 

 

 

Kruimelpad:
  1. Home
  2. Actueel
  3. Nieuws

Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken