De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Ontmoet De Jonge Akademie op Oerol

18 mei 2015

Op het theaterfestival Oerol van zaterdag 13 tot zaterdag 20 juni geven diverse leden van De Jonge Akademie Oerol College. In de Oerol Colleges gaan een wetenschapper en een kunstenaar met elkaar en het publiek in gesprek. Met de verbeelding als gemeenschappelijk gedeelde waarde ontmoeten kunst en wetenschap elkaar in het paviljoen voor een gesprek over een voorstelling of Expeditieproject. De Oerol Colleges zijn mede mogelijk gemaakt door de Waddenacademie en De Jonge Akademie.

De lezingen:

Zaterdag 13 juni: Wunderbaum
Tine de Moor

Tijdens dit college wordt de participatiemaatschappij bevraagd en onderzocht. Prof. dr. Tine de Moor onderzoekt  instituties voor collectieve actie die naadloos aansluit bij het levendige debat over de opkomst van zogenaamde burgercollectieven: allerlei vormen van zelforganisatie gekoppeld aan het debat over de terugtredende overheid en het falen van de vrije markt. Met daarnaast Wunderbaum, zij spelen tijdens Oerol de voorstelling ‘We doen het wel zelf’ en zijn inititiefnemen van het platform voor maatschappelijke verandering The New Forest

Zondag 14 juni: Marc van Vliet
Marijke Haverkorn

Voor Marc van Vliet is de fascinatie van wat wij hier doen tussen de sterren, is de basis voor de installatie ‘Zeven streken’.  Een installatie die elk uur van de dag een andere kijk op het landschap en het wad geeft. Dr.Marijke Haverkorn heeft als sterrenkundige als doel; het volledig doorgronden van het magneetveld in de melkweg , een speerpunt in het snelgroeiende vakgebied van Kosmisch magnetisme. Het college vindt plaats in het Paviljoen op de Westerkeyn, maar daarna samen in Zeven streken op het Groende strand napraten kan natuurlijk heel goed.

Maandag 15 juni: Claudio Stellato
Marleen Kamperman

In Claudio’s La Cosa (het ding) binden vier acteurs de strijd aan met een gigantische berg hout. Het publiek is getuige van een snelle afwisseling van scenes en beelden met ruw hout, boomstammen. Is het mogelijk om hout te vernietigen? Voor Dr. Marleen Kamperman, specialisatie in materiaalkunde, is de natuur juist de inspiratiebron bij het ontwikkelen van nieuwe materialen. Is de mens in staat de natuur na te bootsen of te vernietigen?

Dinsdag 16 juni: Polderpracht
Kees de Pater, Vogelbescherming Nederland, is een van de bedenkers van het project PolderPracht en deskundig op het gebied van vogels en natuurbescherming. Polderpracht is uniek project over de polder van Terschelling. Kunstenaars lieten zich inspireren door verhalen over weidevogels. Dit Oerolcollege zal gaan over de relatie mens en natuur en de relatie economie en natuurbescherming, http://polderprachtterschelling.nl/

Woensdag 17 juni: BOG
Matthijs van Veelen

BOG; (een groep ambitieuze jonge theatermakers) poogt het leven op haar manier te herstructureren. Prof.dr.Matthijs van Veelen onderzoekt de evolutie van altruïsme en moraliteit. Waarom vinden we sommige dingen oneerlijk? En waarom zijn we niet altijd zelfzuchtig, maar houden we ook rekening met het belang van anderen. Samen zullen ze in de Oerolcollege hun ideeën delen over hoe samen te leven in een wereld die we misschien wel nooit zullen begrijpen.

Donderdag 18 juni: De jonge Republiek/Tryater
Mark Mieras, wetenschapsjounalist en schrijver van de boeken: Liefde/ Ben ik dat? / En Heftige Hersens komt samen met Sylvia Andringe (De Jonge Republiek) praten over Hoe vrij we zijn, en over de impact en invloed van de geschiedenis op je eigen bestaan. Voelen we ons opgesloten in de bedding van ons bestaan? Klem tussen onze overtuigingen, de beloften van onze biografie, de patronen uit onze jeugd en de routine van ons werk. Maar als je het met de dieren vergelijkt dan zijn mensen juist een wonder van vrijheid. Wij kunnen de loop van ons leven kiezen en verleggen. Sterker nog wij moeten geloven in vrije wil en zelfbeschikking. Dat is zoals we geboren zijn. Zie ook: http://www.mieras.nl/

Vrijdag 19 juni: Jette Derlagen
Fransje Molenaar, Faces of Science

 Politicoloog Dr.Fransje Molenaar zal vertellen over de rol die politiek speelt in de vorming van de maatschappij. . Ze beweegt zich voort in Leiden, Buenos Aires, Mexico D.F., San José en Bogotá. Ze studeerde Politicologie en Latijns Amerika Studies. Wat zijn de grootste verschillen tussen Nederlandse en Zuid Amerika? Daarnaast praten we over het muzikaal eerbetoon aan het onbekende (Paramaribo-Texel, van Jette Derlagen) waarbij verhalen uit de Surinaamse en Texelse familiegeschiedenissen van Helen Kamperveen en Jette Derlagen de inspiratiebron vormen.

Zaterdag 20 juni: &Schweigman
Hilde Geurts

Prof.dr. Hilde Geurts gaat in gesprek over wie we zijn en wat we doen. Wat krijgen we mee van onze voorouders? We erven genen, gewoontes en ideeën. Binnen een familie beïnvloeden mensen elkaar, ook als er familieleden zijn waar er minder sprake is van wederkerigheid. Wat nu als als er in de familie sprake is van bijvoorbeeld autisme. Hoe beïnvloedt het hebben van een kind, ouder, broertje of zusje met autisme een familie? Boukje Schweigman is te gast om mee te praten over haar voorstelling Erf: Voor dit project werkt &Schweigman met mensen uit de omgeving en onderzoekt op poëtische wijze wat van generatie op generatie wordt doorgegeven. Dit college zal gaan over de erfelijkheid van autisme en wat dat voor een effect kan hebben binnen een familie.

Zie voor meer informatie: website Oerol

Kruimelpad:
  1. Home
  2. Actueel
  3. Nieuws

Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken