De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Nieuw lid Beatrice de Graaf spreekt over waarom de angst regeert bij Felix & Sofie

17 januari 2011

Op dinsdag 18 januari 2011 in Felix Meritis (20.00 uur) is er Felix & Sofie met als onderwerp veiligheid en populisme: twee handen op dezelfde buik?

We worden steeds banger in een land dat steeds veiliger wordt. En steeds meer burgers hebben het idee dat de overheid veraf staat terwijl diezelfde overheid alleen maar dichter bij de burger is komen kruipen. Het populisme heeft in heel Europa in een recordtijd duizelingwekkende hoogten bereikt. Wat zegt dit succes over onze samenleving en kan de filosofie of de geschiedkunde ons wijzer maken om deze schijnbaar tegengestelde bewegingen te begrijpen?

Waarom regeert de angst?

Sinds enkele maanden kent Nederland voor het eerst een ministerie van Veiligheid en Justitie. In die volgorde: eerst veiligheid, dan pas justitie. De nationale veiligheid is een probleem van de eerste orde geworden. Wat is er nu precies veranderd ten opzichte van vroeger en waar zal het steeds aanzwellende veiligheidsapparaat toe leiden? Wat mogen we verwachten wanneer angst en onveiligheid worden gepolitiseerd en in de in de markt gezet? Een gesprek met Beatrice de Graaf (historica, Centrum voor Terrorisme en Contraterrorisme (CTC) Universiteit Leiden). Moderator: Stijn Sieckelinck.

Kruimelpad:
  1. Home
  2. Actueel
  3. Nieuws

Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken