De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Interviews met nieuwe leden Thijs Bol en Linnet Taylor

10 september 2020

Elke week stellen we twee nieuwe leden van De Jonge Akademie aan je voor. Deze week komen Thijs Bol en Linnet Taylor aan het woord.

Op 23 maart 2020 stond de installatie van de nieuwe leden van De Jonge Akademie gepland. Door corona werd dit uitgesteld, dus besloot het bestuur om ze op een andere manier voor te stellen: met persoonlijke interviews. Deze zijn afgenomen tijdens de lockdown en geven een kijkje in het leven van wetenschappers in tijden van corona. Zo kun je elke week kennis maken met twee nieuwe leden.

Thijs Bol

Thijs Bol werkt als socioloog aan de Universiteit van Amsterdam. Hier onderzoekt hij onder meer ongelijkheid in het onderwijs en in de wetenschap en doceert hij over ongelijkheid en onderzoeksmethoden. Vorige week werd bekend dat hij een Starting Grant van de ERC krijgt

Thijs speelt graag gitaar en ging veel naar concerten en festivals. Hij moet lachen als ik hem vraag naar zijn muzieksmaak. Hij komt uit op indiepop, en we dromen even weg bij het opzetten van een Jonge Akademie-band. Thijs maakt zich zorgen over het onderwijs op afstand, en denkt dat we als Jonge Akademie een belangrijke rol kunnen hebben in het bedenken van creatieve oplossingen.

Lees het volledige interview.

Linnet Taylor

Linnet Taylor werkt aan Tilburg University aan het ERC-project Global Data Justice. Ze streeft naar een rechtvaardig gebruik van data, datawetenschap, en kunstmatige intelligentie.

Ik kijk naar global data justice en juist nu zijn er veel vraagstukken rondom de Covid-19-pandemie en het gebruik van data daaromtrent. Hoe gaan regeringen wereldwijd om met deze staat van urgentie en hoe zetten zij hierbij digitale data in? Samen met collega’s in 25 verschillende landen werk ik aan een geredigeerd boek over hoe zij zien en ervaren dat hun regeringen met deze crisis omgaan. Ik besteed nu het geld dat ik normaal aan veldwerk zou uitgeven aan andere dingen; ik heb daarom ook geen extra financiering aangevraagd. Wat ik nu wel heel erg mis, is mijn veldwerk. Een groot deel van mijn onderzoek bestaat uit de interactie met mensen. Dat veldwerk kan nu niet vanwege de maatregelen, maar is juist nu eigenlijk heel erg nodig.

Lees het volledige interview.

Kruimelpad:
  1. Home
  2. Actueel
  3. Nieuws

Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken