De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Beatrice de Graaf in Zomergasten!

1 juli 2013

Beatrice de Graaf zal op 11 augustus gast zijn bij VPRO-Zomergasten. De presentator is Wilfried de Jong.

Beatrice laat fragmenten zien uit de destijds controversiële, maar ook immens populaire DDR-film Die legende von Paul und Paula (Heiner Carow 1973), de Franse Oscar-inzending Des hommes et des dieux (Xavier Beauvois 2010) en uit Four Lions (Christopher Morris 2010), een zwarte komedie over klungelige terroristen. Die laatste film kreeg met de bomaanslagen tijdens de marathon van Boston in april dit jaar opeens een ijzingwekkend voorspellende waarde. Verder zien we in haar Zomergastenavond o.a. Jules Deelder en de “Berlijnse Sex and the City”.

De keuzefilm van Beatrice is Syostry (Rusland 2001) van Sergei Bodrov jr.  Bodrov jr. brak als acteur internationaal door onder de regie van zijn vader Sergei Bodrov senior in Prisoner of the Mountains (1996). Samen met zijn pa schreef junior vervolgens Syostry, een film die flink in de prijzen viel in Oost-Europa en Rusland. Oksana Akinshina speelt daarin de oudste zuster, de stuurse robbedoes Sveta, die de verschillen met haar verwende zusje Dina (Katia Gorina) moet overbruggen om te kunnen overleven. Russische maffiose krachten hebben het namelijk op hen gemunt, omdat hun vader (Roman Ageyev), een gangster die net uit de gevangenis komt, voor verrader wordt aangezien. Akinshina speelt erg sterk, brak volledig door als Lilya in Lilya 4-ever en is nu te zien in de Nederlandse film Het Zuiden. Bodrov jr laat in Syostry de bleke en harde wereld van de nieuwe Russische maffia mooi contrasteren met de relatieve onschuld van twee jonge meisjes en wisselt Russische popmuziek af met plots geweld. Bodrov beloofde met Syostry een grootse toekomst als regisseur, maar tragisch genoeg maakte in 2002, tijdens opnames van zijn volgende film, een lawine een eind aan zijn jonge leven. (Bron: Cinema.nl)

Wilfried de Jong ontvangt Zomergast Beatrice de Graaf op zondag 11 augustus 2013. Live op Nederland 2 vanaf 20:15.Herhaling: zaterdag 17 augustus, 13.05u op Nederland 2.

De keuzefilm wordt aansluitend op de Zomergastenavond uitgezonden en begint rond 23.15u op Ned. 2.

Kruimelpad:
  1. Home
  2. Actueel
  3. Nieuws

Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken