De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Beatrice de Graaf geeft inzicht in angstgevoelens bij FORUM

25 november 2010

Historicus en universitair hoofddocent van het Centre for Terrorism and Counterterrorism van de Universiteit Leiden Campus Den Haag, Beatrice de Graaf, sprak op 2 november de zesde jaarlezing van FORUM uit. Centraal stond de angst voor ‘extreme anderen’, de gewezen en vermeende vijanden van de Nederlandse staat en samenleving.

In het paneldebat onder leiding van Sadik Harchaoui, voorzitter van de Raad van Bestuur van FORUM, werden de gevolgen van die angst geïllustreerd vanuit het perspectief van het individu.

In haar betoog gaf Beatrice de Graaf inzicht in groeiende angst van de samenleving voor de ‘extreme anderen’. Aan de hand van gebeurtenissen in de recente geschiedenis illustreerde zij wezenlijke veranderingen in de maatschappij ten aanzien van het veiligheidsdenken. Zij verklaarde tevens dat het niet alleen de overheid is die onze angsten vertaalt naar securitisering, maar dat de burger hier zelf een wezenlijk aandeel in heeft. Meer beleid wordt gericht of opgehangen aan nationale veiligheid. Het proces dat hieraan ten grondslag ligt werd door Beatrice de Graaf benoemd als een geleidelijke verandering die gemakkelijk is te verkopen, maar uiteindelijk leidt tot meer onveiligheid. 
 
Binnenkort zal de lezing worden gepubliceerd.

Kruimelpad:
  1. Home
  2. Actueel
  3. Nieuws

Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken