De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Beatrice de Graaf benoemd tot Hoogleraar conflict en veiligheid in historisch perspectief

17 januari 2012

Beatrice de Graaf is dinsdag 17 januari door het College van Bestuur van de Universiteit Leiden benoemd tot hoogleraar conflict en veiligheid in historisch perspectief aan de faculteit Campus Den Haag.

Beatrice de Graaf. Foto: Henk ThomasBeatrice de Graaf (1976) studeerde Duitse taal- en letterkunde en Politieke Geschiedenis in Utrecht en Bonn. Ze promoveerde in 2004 en was als universitair docent aan het Instituut Geschiedenis van de UU verbonden. Sinds 2007 is zij werkzaam bij het Center voor Terrorisme en Contraterrorisme bij de faculteit Campus Den Haag van de Universiteit Leiden. Ze houdt zich daar als universitair hoofddocent en onderzoeker bezig met het coördineren, opzetten en uitvoeren van historisch onderzoek op het gebied van terrorisme en veiligheid.

Voor haar onderzoek Enemies of the state: the making of a national security state in the western world, 1945-2001 ontving zij in 2008 al een prestigieuze Vidi-subsidie van het NWO. Met haar team doet ze onderzoek naar de ontwikkeling van veiligheidsdenken, de totstandkoming en agendasetting van dreigingen en veiligheidsbeleid. Hoe is de ontwikkeling van nationale veiligheidsstaten in de moderne westerse wereld te verklaren en wat betekent ‘veiligheid’ voor de collectieve identiteit en gemeenschapsgevoelens in verschillende landen?

Daarnaast heeft zij, van september 2010 tot juni 2011, als fellow bij het NIAS meegewerkt aan het onderzoek Terrorists on Trial: The Courtroom as Theatre. In 2010 kwam haar boek Theater van de angst uit waarin ze de strijd tegen terrorisme in Nederland, Duitsland, Italië en Amerika beschrijft. In 2011 is zij toegetreden tot de Jonge Akademie van het KNAW en heeft zij de Jubileumprijs Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren en KNAW Onderwijsprijs met studenten ontvangen.

 

Kruimelpad:
  1. Home
  2. Actueel
  3. Nieuws

Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken