De Jonge Akademie viert 20-jarig bestaan met 'Toekomstmakers'!

22-05-2025

De Jonge Akademie bestaat 20 jaar! Dit vieren we groots met TOEKOMSTMAKERS, het gratis wetenschapsevent speciaal voor nieuwsgierige onderzoekers in de dop. Op zaterdag 5 juli openen we het Trippenhuis in Amsterdam voor kinderen van 8 tot 12 jaar.

In vier Werelden van Wetenschap (Mensenkenners, Verhalenmakers, Gezondheidshelden en Proefpioniers) ontdek je als toekomstmaker wat werken in de wetenschap inhoudt. Doe mee aan echte wetenschappelijke experimenten en stel al je nieuwsgierige vragen aan jonge wetenschappers in verschillende workshops.

Voor wie? Dit evenement is voor kinderen tussen de 8 - 12 jaar. De Jonge Akademie en haar leden vinden dat ieder kind, ongeacht zijn of haar achtergrond, dezelfde eerlijke kans verdient om kennis te maken met wetenschap en onderzoek. Want investeren in jonge mensen is investeren in een mooie toekomst voor de wetenschap én voor Nederland.

Wat gaat er gebeuren? Tijdens het Toekomstmakers-festival kunnen kinderen zelf experimenten doen, spannende proefjes uitproberen en allerlei jonge onderzoekers ontmoeten. Ontdek hoe leuk en verrassend wetenschap kan zijn, en misschien ben jij straks wel de wetenschapper van morgen! Onderaan deze pagina vind je een selectie van de activiteiten. Het volledige programma en blokkenschema volgt.

Wanneer? Zaterdag 5 juli, van 11.30 tot 15.00 uur, op het Trippenhuis. Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam. Er zijn twee startshifts, zie het aanmeldformulier.

Aanmelden? Via deze link: https://www.lyyti.fi/reg/Toekomstmakers_20_jaar_De_Jonge_Akademie

  

Het programma – selectie van workshops en experimenten op zaterdag 5 juli.

Zeezoekers: van wie is de oceaan? Van wie is de zee nou eigenlijk: van vissen, mensen of van zichzelf? Mogen wij mensen er alles mee doen wat we willen of moeten we ook luisteren naar de vissen? En hoe doen we dat dan? Word voor één dag oceaanwetenschapper en ontdek hoe je de zee een fijne plek kunt maken voor iedereen.

Koud van blauw en boos van rood? Voel wat kleur met je doet. Het lijkt een springkussen maar als je door het tentdoek naar binnen kruipt... ontdek je een wereld vol kleur, beweging en gevoel! Welke kleur voelt rustig? Welke maakt je blij? Kortom: wat doen kleuren met je hoofd, hart en lijf? In het kleurenkruis onderzoek je met al je zintuigen, als een echte neurowetenschapper.

Nooit meer schrik van een prik Je hebt vast een keer bloed geprikt bij de dokter. Voor de één doet het niks, de ander schrikt van de prik. Wij snappen je helemaal. Daarom onderzoeken we samen hoe het ook zónder prik kan! Doe mee aan coole proefjes, kijk een video en ontdek hoe met slimme techniek de prik verleden tijd wordt, als een echte ingenieur. Waarschuwing: er kunnen waterspetters rondvliegen!

Vouw je eigen microscoop en fotografeer monsters Ook zo nieuwsgierig naar de wereld van de allerkleinste dingen die je niet met je blote ogen kunt zien? Vouw samen met biofysicus Kristina je eigen microscoop, die je altijd bij je kunt hebben! Met je ‘vouwscoop’ breng je je wereld scherp in beeld, van micro-organismen tot grotere monsters zoals insecten, planten, stoffen en weefsels. Omdat de vouwscoop aan een mobieltje kan worden bevestigd, kun je zelfs foto’s van je monsters maken!

Babbelen met beesten Hoe weet je hoe een dier zich voelt? Welke natuurtalenten hebben dieren? En, hoe ga je het gesprek aan met een dier? De pinguïnverzorger van dierentuin ARTIS vertelt grappige, gekke en ontroerende verhalen over dieren en zijn werk. Wil jij later ook met dieren werken, als dierenarts, dierverzorger of bioloog? Kom luisteren, kijken en vragen!

Getallenexplosie Een miljoen, een miljard of misschien 1000000000000? Het kan altijd groter! Samen verzinnen we getallen die zó enorm zijn dat je ze bijna niet meer kan uitspreken. Ook ontdek je hoe computers deze supergetallen gebruiken en hoe computerprogramma's werken. Ben jij degene die het allergrootste getal ooit bedenkt? Zet je wiskundige brein aan en ontdek hoe groot 'groot' écht kan zijn.

Slijm als superheld Slijm in je neus: vies? Nee, superhandig! Het vangt bacteriën en virussen voordat je er ziek van wordt. In dit experiment maak je zelf slijm en probeer je de “ziekmakers” eruit te vissen. Best lastig! Zo onderzoek je hoe slijm je lichaam helpt in de strijd tegen ziektes, net zoals in de geneeskunde.

Wat is nou waar? Hoe weet je of iets écht waar is? Geloof jij meteen een filmpje op TikTok? Is alles wat de meester of juf vertelt altijd waar? En wat betekent eerlijk zijn eigenlijk? Stap in de schoenen van een filosoof en denk mee over de grote vragen die soms in je hoofd rondspoken. Bijvoorbeeld over waarheid, mensen, vrijheid, kennis, kunst en gá zo maar door. Filosoferen kun je leren, dus kom langs en vind het antwoord dat je altijd al wilde weten.

Afbeeldingen

Contact 

De Jonge Akademie
LinkedIn
X
020 551 0867

dja@knaw.nl

Ga naar contact

Over

De Jonge Akademie zet zich in voor de toekomst van de wetenschap: ze draagt de waarde van wetenschap uit en verbetert het wetenschapssysteem. Dit platform van vijftig bevlogen academici onderzoekt, adviseert, verspreidt kennis en brengt mensen bij elkaar. Dit alles met oog en oor voor jonge wetenschappers.

Meer over De Jonge Akademie  > 

 

Cookie-instellingen