A beginner’s guide to Dutch academia vernieuwd en online

06-09-2022

Elk jaar beginnen er buitenlandse wetenschappers aan een baan bij een Nederlandse universiteit. Maar hoe vind je de weg in de Nederlandse werkcultuur, het systeem van arbeidscontracten en de structuur van universiteiten en onderzoeksinstellingen?

De Jonge Akademie maakte in 2018 een gids om deze wetenschappers op weg te helpen en presenteert vandaag de herziene online editie.

Lees de gids

Onderzoeksfinanciering

De gids biedt ook een overzicht van de mogelijkheden om onderzoeksprojecten te financieren. Zo is het niet alleen van belang dat iemand een goede onderzoeker is, maar wordt er vaak ook verlangd dat diegene bijdraagt aan het oplossen van maatschappelijke problemen of kennisbenutting door derden mogelijk maakt.

Arbeidsvoorwaarden

Buitenlandse wetenschappers kunnen hier relatief beperkt onderhandelen over hun salaris, omdat dat binnen de cao moet passen. Daar staat tegenover dat het zwangerschapsverlof en het ouderschapsverlof hier langer zijn dan in veel andere landen. Ook hebben onderzoekers vrij grote vrijheden bij het kiezen van hun werktijden.

Gelijkwaardigheid

Een bijzonderheid is dat docenten en studenten hier relatief gelijkwaardig met elkaar omgaan. Docenten begeleiden studenten vooral bij het zelf ontdekken van kennis, in plaats van vooral te zenden. De verhoudingen tussen wetenschappers onderling zijn ook relatief informeel.

De gids eindigt met overzichten van handboeken en nuttige websites. Er is ook en een handige lijst met afkortingen die ook goed gebruikt kan worden door Nederlandse wetenschappers.

Lees de gids

Afbeeldingen

Contactgegevens 

De Jonge Akademie
Postbus 19121
1000 GC Amsterdam
Telefoon: 020 551 0867
E-mail: 
dja@knaw.nl

Ga naar contact

Over

De Jonge Akademie is een dynamisch en innovatief platform van onderzoekers uit verschillende disciplines met visie op wetenschap en wetenschapsbeleid.

Meer over De Jonge Akademie  > 

 

Cookie-instellingen