Het Geheugen van Geur

In English

Leden van De Jonge Akademie kunnen met een beurs van De Jonge Akademie projecten uitvoeren die aansluiten bij haar doelstellingen.

Filter op

De Jonge Akademie duikt in de parfumrecepten van Constantijn Huygens in dit interdisciplinaire project over de wetenschap achter geur.

Kun je door het reconstrueren van een historische geur de verbinding met het verleden maken? Onze perceptie van geur is alleen toe te lichten met verschillende wetenschappelijke disciplines. Het is een biologisch en psychologisch, maar ook een cultureel fenomeen. Constantijn Huygens (1596-1687) was een echte homo-universalis: naast secretaris van de stadhouder, dichter, musicus en wetenschapper was hij ook amateur-parfumeur en heeft als zodanig meer dan honderdvijftig recepten nagelaten die nog nooit eerder bestudeerd zijn. Deze recepten wisselde hij uit met correspondenten en hij verwerkte de herinnering van geur in zijn poëzie.

Verbinding met het verleden

Net als in de tijd van Huygens wordt onze neus nog altijd geprikkeld door geur en die geur wordt vervolgens in onze hersenen gekoppeld aan een emotie of ervaring. In het project Het Geheugen van Geur heeft De Jonge Akademie in samenwerking met het Huygens ING/NL-Lab een van de geuren van Huygens tot leven gewekt. Zo wordt een verbinding met het verleden aangegaan en ontstaan nieuwe vragen die ons denken over het verleden verrijken. In 2022 werd samen met Marypierre Julien, parfumeur bij Givaudan en cosmeticafirma Huygens Paris een geurkaars geproduceerd. Deze geurkaars is een reconstructie van een geur die Constantijn Huygens creërde in 1635 als ode aan zijn moeder.

Kijken naar het leven van Constantijn Huygens vanuit verschillende perspectieven maakt zijn leven ineens tastbaar. Het maakt hem een man die je vandaag de dag ook tegen zouden kunnen komen op straat, hij is één van ons. Ineke Huysman, Nadine Akkerman, Marjolijn Bol en Hanneke Hulst laten in het geheugen van geur zien hoe een cultureel fenomeen tot leven komt door het betrekken van chemie, biologie en psychologie. 

Het reconstrueren van een geur

'Ode aan mijn moeder' is een geur die is gerecreeërd op basis van het eeuwenoude productieproces en bevat noten van rozenblaadjes, lavendel, tijm, marjolein, watermunt, kruidnagel en kaneel, welke allemaal tegelijk worden gedistilleerd. Bekijk voor een inkijkje in het project en het recreëren van 17e eeuwse geuren de interactieve webpagina "Making Scents of the Past". 

Tentoonstelling

Van 6 april tot en met 3 juli 2022 was er op Huygens’ buitenverblijf Hofwijck in Voorburg een tentoonstelling gewijd aan Huygens, waarin ook aandacht wordt besteed aan deze ‘hobby’. Door te kijken naar de productie, bewaring en presentatie van parfum, van manuscriptrecept tot consumptie, kunnen we een tentoonstellingspubliek helpen zowel hun verleden als hun heden op een nieuwe manier te ervaren, de connectie tussen emotie en herinnering beter begrijpen en zelfs Huygens’ gedichten in nieuw licht stellen.

Lezing 

Op 18 november 2022 vond de lezing Het Geheugen van Geur plaats. Deze lezing neemt je mee langs de route van het vinden van recepten, het reconstrueren van geur in het lab, het belang van geur in het leven van Constantijn Huygens en hoe geuren en emoties aan elkaar gekoppeld worden in onze hersenen. 

Activiteiten

In samenwerking met de organisatoren van de tentoonstelling zijn er activiteiten georganiseerd vanuit verschillende disciplines. Zo gaven hersenonderzoekers van de stichting Brein in Beeld uitleg over de verwerking van geuren in de hersenen, werden er lezingen over geur en poëzie gegeven door letterkundigen en spraken historici over briefnetwerken waarin parfumrecepten worden uitgewisseld. Daarnaast vond een workshop over Het Geheugen van Geur plaats in Parijs waar historici, letterkundigen, kunsthistorici, neurowetenschappers, curatoren en parfumisten kennis en ervaring uitwisselden.

Onderzoek naar het reconstrueren van een van de geuren van Huygens

Betrokken leden

Nadine Akkerman, Marjolijn Bol en Hanneke Hulst

Afbeeldingen

Lopende projecten

Contactgegevens 

De Jonge Akademie
Postbus 19121
1000 GC Amsterdam
Telefoon: 020 551 0867
E-mail: 
dja@knaw.nl

Ga naar contact

Over

De Jonge Akademie is een dynamisch en innovatief platform van onderzoekers uit verschillende disciplines met visie op wetenschap en wetenschapsbeleid.

Meer over De Jonge Akademie  > 

 

Cookie-instellingen